Den rigtige vin til måltidet

Vin til mad

For at få fuldt udbytte af en flaske vin er det vigtigt at vælge en vin, der passer til formålet. Er det vin til mad, skal man finde en vin, hvor smagsnuancer fra maden kan genfindes i vinen, så vil mad og vin nemlig gå op i en højere enhed. Jeg har her opstillet nogle enkle guidelines, som kan lede en på det rigtige spor ved valg af vin. Og alligevel er det svært, hvis ikke man kender vinene – så søg råd hos en fagmand, der kender sine vine.

Søren Frank har skrevet en glimrende bog "vinen til maden", som ret grundigt gennemgår råvarer og krydderurter og hvilke vintyper, der passer til

Fisk

Vælg hvidvin eller rosé, jo federe fisk, jo mere fylde skal der være i vinen.

Skaldyr

Hvidvin eller rosé, gerne med antydning af sødme.

Fjerkræ

Fyldig hvidvin, rosé eller lettere rødvin.

Lammekød

Fyldig, let krydret rødvin eller rosé

Svinekød

Fyldig, men ikke for kraftig rødvin

Oksekød

kraftig rødvin og gerne med lidt syre.

Vildt

Kraftig, fyldig rødvin og gerne med lidt syre.

Sammenkogte retter med tomat

Let krydret rødvin med lidt syre 

Stærk mad

Vælg vin med sødme og fylde, gerne hvidvin.

Grøntsagsretter

Vælg vin efter den dominerende smag i retten. Er maden stærk, må vinen gerne have noget sødme, er den krydret må vinen også godt være det. Rosé eller let krydret rødvin.

Blåskimmelost

Sød hvidvin eller rød hedvin

Oste

Overraskende nok er det lidt mere kompliceret for det afhænger meget af ostetypen, hvidvin og fyldig rødvin kan bruges.

Desserter

Jo sødere dessert jo sødere vin.