Hvidløg og Vin

Om hvidløg og vin i køkkenet

Du kan her på siden finde opskrifter, hvor hvidløg spiller en væsentlig rolle og hvor hvidløget bliver brugt på forskellig vis og dermed bidrager med forskellig smag til retten.

Hvidløgssuppe

12 – 14 fed økologiske hvidløg

1 frisk chili uden kerner (kan udelades)

2 mellemstore squash (om vinteren kan squash erstattes af 1 gulerod og et stykke selleri)

1 løg eller 1 porre

6 friske tomater eller en dåse hakkede tomater

1 – 2 spsk olivenolie

1 ½ l god bouillon ( grønsags-, fjerkræ-, lam- eller oksebouillon)

timian og basilikum, gerne frisk

salt og peber


Hvidløg pilles, squash og løg skæres i tern. De hele hvidløgsfed svitses i olien sammen med de øvrige grøntsager. Tomater og bouillon tilsættes efter ca 5 min sammen med krydderurterne. Det hele simrer i 25 – 30 min, grønsagerne skal være helt møre. Suppen blendes ( en stavblender er perfekt) og smages til med salt og peber. Serveres med et godt stykke brød til. Smager mindst lige så godt dagen efter. Bliv ikke forskrækket over hvidløgsmængden, suppen har en fin krydret og afrundet smag og faktisk er det vores børns favoritsuppe. Vil man lave en mere mættende suppe, smager det pragtfuldt hvis man blender 1 kop kogte hvide bønner eller kogte kikærter med suppen.

Ristet rugbrød med hvidløg

1- 2 skiver rugbrød pr person

½ - 1 fed økologisk hvidløg pr person


smør eller olivenolie

Rist rugbrød i brødristeren til det er sprødt , lad det køle lidt. Pil et fed hvidløg og gnid så meget på brødet, som man nu kan lide. Put smør eller olivenolie på og drys med salt.

Smager skønt til salat og supper. Eller til frokost evt med en skive tomat, en sardin eller et stykke pølse på.

Pasta med hvidløg, chili og rejer.

3 – 5 fed økologisk hvidløg pr person

1 chili uden kerner

ca 50 gram store rejer pr person

2 spsk olivenolie pr person

ca 100 gram god pasta pr person

bredbladet persille


Mens pastaen koges, varmes olivenolien op i en tykbundet pande. Hvidløg i skiver og finthakket chili vendes i olien, de skal ta varme uden at brune, herefter vendes rejerne i og steger med et par minutter med fuld knald på varmen. Der smages til med salt og friskkværnet peber og hakket persille tilsættes.

Blandingen vendes i den afdryppede pasta og voila – en fantastisk enkel og lækker aftensmad er blevet til. Rejeblandingen kan serveres uden pasta men med et godt brød til og fungerer fint som forret.

Den rigtige vin til måltidet

VIN TIL MAD

For at få fuldt udbytte af en flaske vin er det vigtigt at vælge en vin, der passer til formålet. Er det vin til mad, skal man finde en vin, hvor smagsnuancer fra maden kan genfindes i vinen, så vil mad og vin nemlig gå op i en højere enhed. Jeg har her opstillet nogle enkle guidelines, som kan lede en på det rigtige spor ved valg af vin. Og alligevel er det svært, hvis ikke man kender vinene – så søg råd hos en fagmand, der kender sine vine.

Fisk

Vælg hvidvin eller rosé, jo federe fisk, jo mere fylde skal der være i vinen f.eks. Blanc de Brau fra Domaine de Brau.

Skaldyr

Hvidvin eller rosé, gerne med antydning af sødme. F.eks. Alsace Pinot Blanc fra Domaine Frey

Fjerkræ

Fyldig hvidvin, rosé eller lettere rødvin f.eks. Majelus fra Domaine de Brau.

Lammekød

Fyldig, let krydret rødvin eller rosé f.eks Pure Fer Servadou fra Domaine de Brau

Svinekød

Fyldig, men ikke for kraftig rødvin f.eks Lirac fra Domaine des Carabiniers

Oksekød

kraftig rødvin og gerne med lidt syre. F.eks Figaresse fra Domaine Trois Orris.

Vildt

Kraftig, fyldig rødvin og gerne med lidt syre f.eks Cippus fra Solence.

Sammenkogte retter med tomat

Let krydret rødvin med lidt syre f.eks. Pierre Blanche fra Trois Orris

Stærk mad

Vælg vin med sødme og fylde f.eks. Alsace Pinot Gris fra Domaine Frey.

Grøntsagstærter

Rosé eller letkrydret rødvin. F.eks. Rose de Brau fra Domaine de Brau.

Blåskimmelost

Sød hvidvin eller rød hedvin. F.eks Doux de Brau fra Domaine de Brau.

Oste

Overraskende nok er det lidt mere kompliceret for det afhænger meget af ostetypen, hvidvin og fyldig rødvin kan bruges. F.eks. Vacqueyras fra Domaine Montirius.

Desserter

Jo sødere dessert jo sødere vin. F.eks Muscat de Rivesaltes fra Chateau de l’Ou.

Til Top ▲