Hvidløg og Vin

Om vores Hvidløg

I 1991 startede vi med at dyrke hvidløg på vores gård ved Faxe. Vi har igennem årene oparbejdet et dyrkningssystem som passer til danske forhold, vi har udvalgt sorter som giver en produktion af velsmagende hvidløg med store fed og god holdbarhed. Vi dyrker økologisk, fordi vi tror på et landbrug, der går hånd i hånd med naturen og som understøtter naturens egne mekanismer frem for kunstigt at fremme produktionen ved brug af kemiske hjælpemidler.

Vi har med tiden høstet stor anerkendelse og opbakning for vores arbejde med hvidløgene både fra kunder og kolleger.

Vores hvidløg markerer sig på deres gode og fyldige smag, på deres friskhed, holdbarhed og kvalitet.

 

Hvidløgs produktionen.

Siden 1991 har vi dyrket hvidløg her på vores gård ved Faxe. Det var lidt af et tilfælde, men vi havde med held dyrket hvidløg i vores køkkenhave, og da en ven opfordrede os til at føre vores vellykkede haveproduktion ud i større skala, tænkte vi, hvorfor ikke ? Der blev ikke rigtigt dyrket hvidløg i Danmark på det tidspunkt, vi havde lagt jorden om til økologisk drift i 1989 og der var et spirende marked.

Nu dyrker vi hvert år omkring 2 hektar med hvidløg. Vi lægger stor vægt på kvalitet og for at opretholde standarden, har vi valgt at bruge meget manuelt arbejde. Hvidløgene plantes dog med maskine, de bliver plantet på friland, langt de fleste om efteråret. Året igennem skal de holdes rene for ukrudt, hvilket foregår med hakkejern og radrenser. Efter høst og tørring skal hvidløgene aftoppes, børsterenses og sorteres. Til sidst fjernes de sidste rødder og løse skaller samtidig med at dårlige fed tages fra.

Dyrkningsprocessen fra fed til hvidløg er arbejdskrævende, 10 - 12 gange skal et hvidløg igennem hænderne før det er klart til salg.

Om efteråret bliver nogle af hvidløgene flettet i ranker, hvidløgene holder sig rigtig godt på den måde og det ser dekorativt ud. Det er ret arbejdskrævende, og derfor også en begrænset vare.

Sætte hvidløg

 

Du kan sagtens dyrke dine egne hvidløg, de trives godt i almindelig havejord, men dyrket i drivhus eller i krukker, kan man også få meget ud af sine hvidløg.

Danmark ligger i yderkanten af det optimale område for hvidløgsdyrkning, men med det rigtige valg af sorter kan det lade sig gøre at lave gode hvidløg. Det er en fantastisk fornemmelse at trække et hvidløg op af jorden og gå direkte i køkkenet med det. Der er en hel speciel duft og smag i et nyhøstet hvidløg, det er saftigt og frisk i smagen.

Det bedste dyrkningsresultat fås ved plantning om efteråret, men i sidste ende er det afhængig af sorten. Der findes i hundredevis af hvidløgssorter verden over og det er vigtigt, for at opnå et godt resultat, at kende sorten på hvidløget, man planter.  For langt fra alle sorter trives lige godt i Danmark. Vi har bedst erfaring med sorter af fransk oprindelse af artiskoktypen, også kaldet blødnakkede hvidløg. Der findes sorter som kan plantes om foråret i Danmark, men de bliver sjældent lige så store, men har til gengæld en bedre holdbarhed.

Vi sælger sættehvidløg både forår og efterår.

FORÅRSSORTER:

Therador, hvidløg af Artiskoktypen som er kendetegnet af produktive hvidløg med store fed, kraftig bladvækst og rund og krydet smag.

Snithvidløg, er hvidløgets udgave af forårsløg - en hurtig afgrøde, som er taknemmelig at dyrke og meget anvendelig i køkkenet. Bruges som forårsløg men har en frisk hvidløgssmag. Snithvidløg kan plantes i hold gennem forår og sommer frem til august, er høstklar allerede efter 6 - 8 uger. Meget anvendelig til krukker, men ligeså god i højbed, drivhus eller på friland.

EFTERÅRSSORTER:

Thermidrôme, en meget hårdfør sort som giver middeltidlig høst af mellemstore hvidløg med store fed og en krydret smag.

Messidrôme, en sydfransk sort med helt hvid skalfarve som giver en sen høst af mellemstore hvidløg store fed. God afrundet og stærk smag.

Germidour, den tidligste sort. Meget velegnet til friske hvidløg. Giver smukke violette hvidløg, lidt uregelmæssig af form med mellemstore fed med en god frisk stærk smag.

Therador, en sydfransk sort som giver et stort udbytte af hvide løg med violette striber. Sen høst af mellemstore til store hvidløg med pæne fed og stærk men krydret smag.

Vigor, en højtydende sort af amerikansk oprindelse. Kan være lidt følsom i overvintringsfasen. Giver en sen høst af store hvide lidt kantede hvidløg med lilla anstrøg og store fed med enstrenget stærk smag.

Køber du sættehvidløg hos os, følger der en dyrkningsvejledning med.


Mere om hvidløg

Historien

Hvidløg har været kendt i Danmark siden vikingetiden, men hvidløgsplantens historie går endnu længere tilbage. De oprindelige vilde hvidløg stammer fra et område i det sydlige Centralasien, nærmere bestemt Tien Shan bjergegnen på grænsen mellem Kirgisistan, Kazakhstan og Kina. På stejle bjergsider og i ufremkommelige kløfter har man i dag fundet omkring 150 forskellige varieteter af hvidløg i dette område.

Derfra har hvidløg langsomt bredt sig ud over det meste af verden, via Kaukasien mod vest til Egypten, Middelhavet og Rusland og mod øst direkte til Kina og sydøst til Indien.

Hvordan og hvornår hvidløg er kommet til Danmark fortoner sig i historien. Grøntsager er ikke nemme at spore i de arkæologiske udgravninger og den skrevne dokumentation er begrænset jo længere man kommer tilbage i tiden.

Det kunne være vikingerne, som har bragt hvidløg til Danmark fra deres togter østpå via de russiske floder. I hvert fald ved man at vikingerne havde såkaldte løggårde, hvor man dyrkede løg og hvidløg, skattede næringsmidler som kunne lagres og medbringes på deres ekspeditioner ud i verden. Hvidløg kan også være kommet til Danmark gennem kontakten med Romerriget.

Før i tiden anvendtes hvidløg som krydderi i maden, men var mindst lige så værdsat som lægemiddel. I Henrik Harpestrengs ”den danske lægebog” fra det 13. århundrede står hvidløg beskrevet således ” Hvidløg er vådt og varmt og har den dyd, at hvis et menneske spiser det om morgenen, renser det brystet og uddriver flegma og tørrer onde væsker og giver lyst til at spise ”.

Også munkene værdsatte hvidløg og planten var således en fast bestanddel i klosterhaverne, hvor man havde samlinger af medicinske planter.

Hvidløg har i perioder været ude af den danske madtradition, uvist hvorfor. I 30’erne har hvidløgsdyrkning været genoptaget i Danmark, men i flere årtier herefter er den igen gledet ud af vores køkken, for så at komme stærkt igen fra 70’erne og fremefter. I den sidste periode har det været danskernes rejsetrang og følgende nysgerrighed efter andre madkulturer, som igen har sat fokus på hvidløg. Øget bevidsthed om sundhed og alternativ medicin har gjort hvidløg yderligere populær.

 

HVIDLØG OG SUNDHED

Hvidløg er den mest næringsrige af ALLE grøntsager. 100 gram hvidløg indeholder 691 kJ, heraf er 81 % kulhydrat, 16 % protein og 3 % fedt. Det er dog ikke en oplysning som har gjort indtryk på folk som sådan, nok fordi mængden af hvidløg, der indtages pr måltid, som regel begrænser sig til få gram. Ikke desto mindre har hvidløg markeret sig som en meget respekteret og værdifuld ingrediens i køkkenet. Hvidløg indeholder andre værdifulde stoffer som gir den smag og effekt.

Den schweitzsiske Nobelpristager Dr. Arthur Stoll isolerede i 40’erne det specielle stof som findes i hvidløg, en svovlforbindelse kaldet alliin. Men alliin som sådan er ikke et aktivt stof, det aktiveres først når det udsættes for enzymet alliinase og så dannes den aktive forbindelse allicin. Dermed kan man også forklare hvorfor et helt ubeskadiget hvidløg ikke har nogen markant duft – det er stoffet allicin som giver hvidløg dens karakteristiske duft og smag og den fremkommer altså først, når hvidløgsfeddet blir mast, skåret eller presset.

Hvidløg har været kendt og brugt i folkemedicinen i tusinder af år.

Nu om dage er der videnskabelige forsøg, som har dokumenteret hvidløgs effekt overfor en stribe sygdomme. Hvidløg har en effektiv antibiotisk effekt overfor bakterier, svampe, protozoer og virus.

Man ved f.eks at det er allicinen i hvidløg, som står for effekten og det derfor ikke er ligegyldigt, hvordan hvidløg indtages – presset rå hvidløg har et stort indhold af allicin, men hele kogte hvidløg ikke indeholder noget. Det nytter f.eks ikke noget at spise marinerede hvidløgsfed, hvis man ønsker en effekt overfor forkølelese eller infektion, simpelthen fordi de ikke indeholder allicin.

Udover antibiotisk effekt er det velkendt, at hvidløg virker mod hjerte-karsygdomme, at hvidløg virker regulerende på blodsukkeret, at hvidløg kan reducere risikoen for forskellige kræftsygdomme bla mavecancer, at hvidløg styrker immunforsvaret.

 

Om hvidløg generelt

Hvidløg tilhører løgslægten ( Allium ssp. ) under liljefamilien. Til Alliumfamilien hører udover hvidløg blandt andet også løg, skalotteløg, porre, purløg, pibeløg og ramsløg.

Hvidløg i sin dyrkede form (Allium Sativum) kan igen inddeles i 2 underarter – Allium Sativum ssp sativum og Allium Sativum ssp ophioscorodon. Groft sagt tilhører Ophioarterne de mere oprindelige hvidløgsarter, mens Sativumarterne er de mere forædlede. De forskellige hvidløgsarter udmærker sig blandt andet ved forskelle i smag, udbytte, udseende og lagringspotentiale.

Hvidløg sætter ikke spiredygtige frø, men formeres vegetativt. Det vil sige at man planter yngleløg eller fed når man dyrker hvidløg.

Gennem genetiske studier har man igennem de senere år kunnet kortlægge forskellige hvidløgssorters udvikling ud fra deres oprindelige stamform og der er kommet en stor interesse for at genoptage dyrkning af gamle hvidløgssorter. I Tyskland findes blandt andet en genbank som har over 500 hvidløgssorter.

Til Top ▲